19 Nisan 2018 Perşembe

BAVUL ACADEBİ

İnci Küpeli Kız Gerçeği

"31 Ekim 1632’de, Hollanda’da, ileriki yaşantısında Barok tarzı, usta ışık kullanımları, doğal renkleri olduğu gibi yansıtması, resimlerinde mükemmellik araması ve az eser vermesiyle ama en çok da “İnci Küpeli Kız” tablosuyla tanınacak bir ressam doğdu: Johannes (Jan) Vermeer."   


 Resimdeki kızın adı bilinmenekle birlikte Vermeer’in kızı ya da hizmetçisi olabileceği düşünülüyordu. Ama Vermeer'in en büyük kızı Maria resimdeki kızdan daha küçüktü.İnci Küpeli Kız zannedildiği üzere bir portre çalışması değil. Çünkü kim olduğu bilinmiyor. Tablo bir Tronie .Rembrandt tarafından da çok kullanılmış olan bu teknik; karakter veya ifadenin; belirli bir kişiye işarete izin vermediği ve figürün simge olarak kullanıldığı durumlar için geçerlidir.

Bu kızın gerçekte kim olduğu bilinmez.  Buna karşın en çok da bir portre olan Mona Lisa ile karşılaştırılır. Hatta öyle ki tablo “Kuzeyin Mona Lisa’sı” diye anılır.  Mona Lisa’nın gizemli gülümsemesi ne kadar dikkat çekici ise bu sır kadının da aralanmış dudakları ile kulağındaki inci küpesi bir o kadar önemli ve ünlüdür.


Gizemli kadının sol kulağındaki inci küpe resmin kaçış noktası yani pratik söylem ile merkezidir. Çünkü ilk olarak gözümüz bu inci küpeye takılır. Gözyaşı damlası şeklindeki bu küpeden yansıyan ışık;  koyu renk boya ile başarılı bir kontras yaratır.
 Vermeer’in ustalık derecesini gözler önüne seren ve tek yöne bütün bir daireyi tamamlayan hareketlerle yaptığı bu inci küpe; yapılan incelemeler sonucu kusursuz bulunmuştur. Bu kusursuzluk soldan gelen ışığın inci küpeye vurma açısı ve ışığın küpe üzerindeki parlayışıdır. Bu parlayış ise tüm dikkatleri inci küpeye çekmektedir." 

DERLEYEN : Aysel Buşman

BAVUL ACADEBİ

About BAVUL ACADEBİ -

Scientia vincere tenebras.

Abone Olun :