24 Ekim 2018 Çarşamba

Unknown

İnsan Hücresinde Yeni Yapı Keşfedildi


Yeni İnsan Hücre Yapısı Keşfedildi

’Nature Cell Biology’’  dergisinde yayınlanan araştırmaya göre İsveç  ve  İngiliz bilim araştırmacıları  tarafından  yapılan çalışmalar sonucunda insan hücresinde bir tür protein kompleksi olan  yeni bir yapı keşfedildi.  Karolinska Enstitüsünün  İngiliz bilim insanlarıyla birlikte yürüttüğü araştırmada keşfedilen bu yeni hücre yapısının ; Hücrenin çevresine tutunmak  için kullandığı ve hücre bölünmesinde önemli bir rol oynayan yeni bir protein kompleks yapı olduğunu belirtti.


Bir dokudaki hücrelerin hücre dışı matris denen ağ benzeri bir yapı tarafından çevrelenir. Hücreler kendisini matrise bağlamak için yüzeylerinde büyük protein komplekslerinin birleşimini kontrol eden reseptör moleküllerine sahiptir.
Bu sözde yapışma kompleksleri, dışarıdaki hücreleri hücrenin  iç kısmına bağlar ve aynı zamanda hücrelerin özelliklerini ve davranışlarını etkileyip hücre hakkında sinyal verir.

Karolinska Institutet'teki araştırmacılar, şimdiye kadar bilinenlerden ayrı olarak tasarlanan eşsiz bir moleküler bileşime sahip yeni bir yapışma kompleksi keşfettiler. Bu keşif, Birleşik Krallık'ta araştırmacılarla işbirliği içinde yapıldı.

Karolinska Enstitüsü Biyolojik Bilimler ve Besin Bölümünden Profesör Staffan Strömblad, “2018’de keşfedilmeyi bekleyen yeni bir hücre yapısının kalması akılalmaz derecede bizi şaşırttı. Bu yeni bağlanma kompleksinin, hücre bölünmesi sırasında olduğu gibi kaldığını ve hücreye tutunduğunu ortaya koyduk.” ifadesini kullandı. “Ağsı yapışkanlar” ismi verilen yeni yapının, bölünmenin ardından yavru hücrelerin doğru yere yerleşip yerleşmediğini kontrol ettiği bildirildi.







Yeni keşfedilen yapışma kompleksi, henüz cevaplanmamış bir soruya da cevap verebilir
- Hücre bölünmesi sırasında hücrenin matrise nasıl bağlı kalacağı. Önceden bilinen yapışma kompleksleri, hücrenin bölünmesine izin vermek için bu işlem sırasında çözülür. Ama bu yeni tip değil.
Profesör Strömblad, "Bu yeni adhezyon kompleksinin hücre bölünmesi sırasında hücreye bağlı olduğunu ve kompleks kalıntıları eklediğini gösterdik" diyor.
“Ağsı yapışkanlar” ismi verilen yeni yapının, bölünmenin ardından yavru hücrelerin doğru yere yerleşip yerleşmediğini kontrol ettiği bildirildi. Araştırmacılar bu adhezyon kompleksini bloke ettiğinde bu hafıza fonksiyonu kesintiye uğradı


Çalışma esas olarak konfokal mikroskopi ve kütle spektrometresi kullanılarak insan hücre hatları üzerinde yapıldı. Canlı organizmalarda yeni yapışma kompleksini incelemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.
Profesör Strömblad, "Bulgularımız bu yapıların varlığı ve işleviyle ilgili birçok yeni ve önemli soruları gündeme getiriyor" diyor. "Bu yapıların hücre bölünmesinden başka süreçlere de dahil olduklarına inanıyoruz, ancak bu keşfedilmeyi bekliyor."dedi.







Kaynak:https://www.sciencedaily.com/releases/2018/10/181022122815.htm

Unknown

About Unknown -

Scientia vincere tenebras.

Abone Olun :