29 Ocak 2019 Salı

BAVUL ACADEBİ

Beyin Tümörlerini Bulmak İçin Sıvı Biyopsi






Beyin omurilik sıvısında (BOS) tümör kaynaklı DNA'nın saptanması, bazı gliomlarda tümör ilerlemesini izlemek için kullanılabileceği görüldü. Gliomlar yetişkinlerde en sık görülen kanserli beyin tümörleridir. Bu yöntem ile sıvı biyopsi yaklaşımı hastalık sınıflandırması için beyin dokusunu örneklemeye  bir alternatif olabilir ve gliomlu hastaların tedavisine yardımcı olabilir.

Glioma ilerlemesinin izlenmesi, tekrarlanan biyopsiler gerektirebilir çünkü glioma genomu hastalığın seyri sırasında gelişir. Kan örneklerinde bu genetik bilginin saptanması zor olsa da, sıvı biyopsileri (cerrahi olarak beyin tümörü dokusunu çıkarmak yerine) almak, tümör DNA'sını analiz etmek için cazip bir yöntemdir. Ingo Mellinghoff ve meslektaşları, BOS'un gliomlu hastalarda daha kapsamlı bir tümör kaynaklı DNA kaynağı sağlayabileceğini göstermektedir.

Yazarlar, gliomlu 85 hastanın  yaklaşık yarısında (42) tümör kaynaklı DNA tespit edildi ve tümör boyutu, ilerlemesi ve hastalık sonucu ile ilişkilendirildi. BOS'da dolaşan tümör DNA'sı olan hastalarda ölüm riski dört kat daha yüksekti. BOS'da bulunan genetik materyal, tümör genomunun doğru bir şekilde temsil edilmesini sağlar. Tümör kaynaklı DNA'nın varlığının beyin tümörü ilerlemesinin erken bir göstergesi olabileceğini öne sürüyorlar.


Kaynak : https://www.natureasia.com/en/research/highlight/12836

BAVUL ACADEBİ

About BAVUL ACADEBİ -

Scientia vincere tenebras.

Abone Olun :