31 Mart 2018 Cumartesi

Unknown

TRİPOFOBİ NEDİR?





TRİPOFOBİ NEDİR?









Yukarıdaki el  fotoğrafı sizi bir şekilde rahatsız etti mi? Eğer öyleyse muhtemelen “tripofobi”, yani “delik korkusu”na sahipsiniz. Yunanca τρύπα (trýpa), yani “delik” ve φόβος (phóbos), yani “korku” sözcüklerinden oluşan "tripofobi" insanların %16’sında görülmektedir. Tripofobi ya da halk tabiri ile delik korkusu bazen kalıcı bazen de geçici bir durumdur. Yunanca iki kelimenin birleşmesinden oluşan delik korkusu günümüzün en popüler korkularından biri olmuş durumda. 

Tripofobi, birçok desen yada küçüklü büyüklü deliklerden korkma halidir. Çeşitli nesnelerin veya objelerin üzerinde doğal şekilde oluşmuş ya da sonradan kurgulanmış görüntülerden korkmaktır.
 Toplu halde duran deliklerin ya da gözenekli yapıların yanı sıra, süngerimsi yapılar, sabun köpükleri gibi minik kendini tekrarlayan şekiller, üzerinde küçük küçük kabarcıklar bulunan yara veya yanık izleri ve hatta ayçiçeğindeki yan yana dizili çekirdekler gibi çıkıntılı yapılar bile bu korkuya sahip insanlara zor anlar yaşatabilir. Tüm bu saydıklarımızın ortak noktası ise doğada kendi kendini tekrarlayan “organik” yapılı şekiller olmaları. 





Tiksinme ve Korku İlişkisi

Trypophobia (Tripofobia) hastalığı diye bir şey yoktur.Bu bir hastalık değildir. Bu bir delik fobisidir (korkusudur). Ama bu rahatsızlık fobi olarak önerilmiş olsa da resmi kaynaklar henüz bunu fobi kategorisine sokmamışlardır. Yani insanlarda böyle bir korku olmasına rağmen resmi kurumlar tarafından henüz fobi olarak kabul görülmemiştir. 
Her ne kadar bilim insanları bu olguya “korku” demişlerse de, tripofobisi olduğunu düşünen kişiler bunun  bir korku ile ilişkilendirmekten daha çok bir “tiksinme” ya da “gördüğünden rahatsızlık duyma” olarak tanımlarlar. Tiksinme duygusu, evrimsel olarak, pis, küflü ya da bozuk yiyecek ve içeceklere karşı verdiğimiz “kendimizi hastalıktan koruma” amacı güden bir tepkidir, yani kökeni“hastalık kapma korkusu”dur.
 Bu sebeple, insanların pütürlü veya kabarmalı yara/iltihap gibi lezyonlu deri bölgelerini gördüklerinde hissettikleri tiksinme duygusu, hastalığın bulaşıcı olması ihtimaline karşı kendini koruma dürtüsü ile oradan uzaklaşma davranışı olarak açıklanabilir. 


İyi de, İnsan Deliklerden ya da Şekillerden Neden Korkar ?
Aslında “fobi” dendiği zaman insanoğlunun korku duymayacağı hiçbir şey yok gibi. Çünkü korkunun sebepleri çeşitlidir. Köpek tarafından ısırılmış olduğunuz için köpeklere karşı korku geliştirmek gibi travmatik olaylardan tutun da, karanlıkta korku filmleri seyrede seyrede karanlıkta yalnız kalma fobisi geliştirmek gibi öğrenilmiş korkulara; hatta  sizi endişeli bir kişilik yapısına eğilimli kılabilecek birtakım genetik faktörlere kadar sebepler saymak mümkün. 
Aslında bu korkunun geçmişinizle ilgili bir yaşanmışlıktan kaynaklandığı ihtimalini unutmayın. Bu düşünceyle o görüntülerin sahte ve sadece bir grup delikten oluştuğunu ve çoğunun sahte olduğunu düşünerek bunu yenebilirsiniz. Korkularınızı sorgulayarak bazen onları yenmekteki en önemli adım olabilir.




TRİPOFOBİ TESTİ BELİRTİLERİ

Fotoğraflara baktığınızda mide bulantısı ve kaşıntı gibi şeyler hissediyorsanız siz de bu delik fobisi (Trypophobia) vardır



Unknown

About Unknown -

Scientia vincere tenebras.

Abone Olun :

1 yorum:

Write yorum
Unknown
AUTHOR
21 Eylül 2020 08:02 delete

Bendede var galiba öğk

Reply
avatar