9 Nisan 2018 Pazartesi

BAVUL ACADEBİ

Bilim ile Salvador Dali


Dali her zaman çok kolay etkilenen biri oldu. Son yıllarında modern bilimden, özellikle de atom teorisinden esinlendi. Bunu şöyle ifade etti:"Bugün dış dünya -fizik dünyası - psikolojinin önüne geçti. Bugün benim babam Dr. Heisenberg. "Werner Heisenberg'in atom teorisinde çığır açan çalışmasını yansıtan Exploding Raphaelesque Head (Rafael'e Özgü Kafa Patlaması) cismi spiral parçacıklara dönüştürür. Sonrasında Dali bu spiral formu "gergedan çılgınlığı sarmıştı: Gergedan"gördüğünü " iddia etti.

Crick ve Watson’ın DNA yapısını anlattıkları ünlü yazıyı okuyup Crick'in karısı Odile tarafından çizilen çift sarmal eseri gördüğünde, "İşte, Tanrı'nın var oluşunun en önemli ispatı. DNA, Yakup’un genetik meleklerden ortaya çıkardığı bir merdiven ve insanlarla Tanrı arasındaki tek bağlantı" demiştir.  Yaşamın temel şeklinin çift sarmal olduğuna inandı ve tablolarının bir kısmında bu sembolü kullandı.
 “Bilim ve matematik, bana Tanrı’nın var olması gerektiğini ifade ediyor, ancak inanmıyorum. Tanrı’ya inanıyorum, fakat inançlı bir kişi değilim” diyen Dali, bazı tablolarında din ve bilimin karmaşık ilişkisini irdelemiştir. İlk bakıldığı zaman dinin bilime karşı üstün olduğunu ifade etmeye çalışıyor gibi görünse de, gerçekte birbirlerine paralel olduklarını ve hatta simetrik bazı temellere dayandıklarını anlatmaya çalışmıştır.
Dali’nin bir gizli ve beş açık görüntüden oluşan resminin bazı yerlerinde bulunan DNA çift sarmal yaşamı, dörderli gruplar halinde sağ tarafta bulunan ve silahlarını birbirine doğrultan kişiler ölümü, gökyüzündeki varlıklar ise ölümün sonrasını simgelemektedir. Salvador Dali, 1980 yılı itibariyle hayatını kaybedene kadar matematikle ilgilenmiştir.





Salvador Dali 11 Mayıs 1904’de Figueras’ın (İspanya’nın Kuzeyinde Pirienelere yakın bir kasaba) bir köyünde doğdu. 6 yaşındayken menenjitten ölen erkek kardeşinden 3 sene sonra dünyaya gelmişti. 1973 de şöyle yazacaktı:

‘Doğar doğmaz tapınılan bir ölünün ayak izlerinden yürümeye başladım. Beni severken hala onu seviyorlardı aslında. Belki de benden çok onu.. Babamın sevgisinin bu sınırları yaşamımın ilk günlerinde itibaren çok büyük bir yara oldu benim için.’

20’li yılların başında Madrid San Fernando Akademisine başladı. Ancak anarşist hareketleri nedeniyle okuldan atıldı ve bir süre Girona’da tutuklu kaldı. (1923) Daha sonra tekrar okula kabul edilse bile 1926’da tamamen atıldı. Bunu takip eden yıl Paris’te Picasso’yla tanıştı. 10 yıl sonra Londra’da Stefan Zweig onu Sigmund Freud’a tanıştırdı. 1923’te Madrid’de Luis Bunuel ve Garcia Lorca ile tanıştı.

Dali böylece değişti. Görünümüyle de. Başlangıçta ki uzun saçları; ağzından hiç düşmeyen piposu daha sonra kısacık biryantinli saçlı spor kıyafetli asık suratlı birine dönüştü. Günlük yaşamı; entelektüel bir söylemin ve lüks bir yaşamın çevresinde dönüyordu. Bütün akımları tanıyıp; olası bütün etkilerden geçtikten, tüm çılgınlığıyla o devasa eseri ‘Babil Kulesi’ni oluşturduktan sonra; Salvador Dali sanatı boyunca uzayıp giden bir ipi farketti. Bu ip görünmez bir şekilde daha Breton’la bile değilken gerçekleştirdiği ilk sürrealist eseriyle, gerçek anlamdaki sürrealist eserlerini birbirine bağlıyordu.
Freud’un içten ve ve fanatik olarak tanımladığı, Dali’nin gözleri; hep büyüleyici bir dünyayı keşfediyordu. Dali hiçbir zaman taptığı esin perisi Gala’dan ayrılmadı, eve kendine duyduğu ihtiyaçtan daha fazla bir ihtiyaçla ona bağlıydı.

Derleyen-Düzenleyen : Seval Cankurtaran



BAVUL ACADEBİ

About BAVUL ACADEBİ -

Scientia vincere tenebras.

Abone Olun :