11 Nisan 2018 Çarşamba

Unknown

BİPOLAR OLABİLİR MİSİNİZ?


BİPOLAR OLABİLİR MİSİNİZ?
Günlük hayatta  her insanın duygusal dünyasında inişleri veya çıkışları olur. Duygularımız öfke, mutluluk, üzüntü, coşku, keder, huzursuzluk ve endişe arasında gidip gelir. Ancak bipolar bozuklukta yaşanılan olaylarla kısmen veya tamamen ilişkisiz olarak gerçekleşen,uzun süren ve yoğun duygudurum değişimleri olur. Bu değişimler düşünceleri, duyguları, fiziksel sağlığı, davranışları ve kişinin işlevlerini,sosyal  yaşamını etkiler. Yani bipolar bozukluk duygularda, düşüncelerde, enerjide ve davranışlarda aşırı değişikliklerle giden ve tedavi edilebilen bir ruhsal bozukluktur.
Bipolar bozukluk bireyin  herhangi bir hatasından ya da kişiliğinde meydana gelen  güçsüzlükten kaynaklanmaz. Tedavisi mümkün olabilen tıbbi bir bozukluktur.
Mani/Hipomani
Hipomani,kişinin psikolojik ve bedensel olarak normalin üzerinde bir canlılık sergilediği ve enerjik olduğu bir ruh halidir.Mani ise bu durumun daha şiddetli halidir.Tanı konulması için belirtilerin en az 4-7 gün sürmesi gerekir.Bu belirtiler:
·         Birey kendini aşırı mutlu ve taşkın, enerjisini artmış hisseder, bazen de aşırı öfkeli olabilir.
·         Az uykuya rağmen çok fazla enerjiktir.
·         Diğerlerinin yetişemeyeceği kadar hızlı bir şekilde konuşur.
·         Düşüncelerde çok fazla hızlanma olur, zihninde düşünceleri çok hızla akmaya başlar.
·         Konsantrasyon kaybı vardır, dikkati çabuk dağılır.
·         Kendine güveni artmaya başlar.
·         Kendini güçlü, önemli, diğerlerinden üstün görebilir.


Depresif Dönem
Bipolar bozukluk özellikle 15-24 yaş aralığında bireylerde görülmektedir ve bu süreç yaşam boyunca devam etmektedir. 7'den 77'e  her yaşta görülebilen bipolar bozukluk depresif halleri en sık 20'li yaşların başında görülmektedir.
Depresif nöbetler genellikle kendini belli etmeden sinsi bir şekilde başlar ve manik nöbetlere göre daha uzun sürede gerçekleşmektedir. Yaşlı hastaların nöbetleri daha uzun sürerken genç bireylerde yaklaşık 6 ayı bulmaktadır.
Temel belirtiler çökkünlük, derin üzüntülü bir duygudurum; düşünce, konuşma ve hareketlerde yavaşlama ve durgunluk; değersizlik, güçsüzlük, isteksizlik, karamsarlıktır.Ayrıca bir çok belirti de vardır.
·         Hatırlamada güçlük çekme, anlama ve kavramada zorluk yaşama
·         Dikkat bozukluğunun artması
·         Özgüvenin azalması
·         Benlik saygısında düşme
·         Suçlululuk ve değersizlik hissinin oluşumu
·         Geleceğe ilişkin güvensiz  ve karamsar düşünceler
·         Bedensel halsizlik
·         Kendine zarar verme veya intihar düşünceleri
·         Uyku problemleri(Erken uyanma, uykuya dalamama, kabuslar görme)
·         Cinsel isteksizlik
·         Öncesinde sevilerek yapılan etkinliklere karşı ilgisizlik
·         Sosyal ilişkilerde azalma
·         İçe kapanma halleri
·         Hazımsızlık
·         Adet düzensizliği gibi bedensel yakınmalarda artış gözlenmektedir.
Karma (ya da mikst)  Dönem
Bipolar bozukluk, hem mani ya da hipomani, hem de depresyon semptomlarının beraber görüldüğü ve ‘karma dönem’ şeklinde görülebilir. Bu türde, depresyonla birlikte ajitasyon, asabiyet, anksiyete, uyuyamama, dikkat dağınıklığı ve düşünce uçuşması da görülür. Yüksek enerjinin olması  ve olumsuz duygunun  beraber görüldüğü  karma dönemde intihar riski yüksektir. Karma dönem şeklinde yaşanan bipolar bozukluk, bir kişide, mani ya da depresyon dönemlerinden sonra ortaya çıkabildiği gibi, mani veya depresyon belirtilerinin birbirleri ardından geldiği klasik bipolar bozukluk tablosu olmadan da kendini gösterebilir.
Bipolar Bozukluk Hakkındaki Yanlış Varsayımlar
Bipolar bozukluğa sahip birçok kişi uygun tedavi yapıldığında herhangi bir psikolojik sıkıntısı olmayan bir kimse gibi başarılı bir kariyere, mutlu aile yaşamına ve normal ilişkilere sahip olmaktadır.
Bipolar bozukluğun tedavisinde ilaç temel olsa da psikoterapi ve kişinin kendi kendine yardım etmesi ile ilgili destekleyici yaklaşımlar da oldukça önemli rol oynar.
Bipolar bozukluk kişinin enerji düzeyini, özgüvenini, konsantrasyonunu, muhakeme becerisini, belleğini, cinsel enerjisini, iştahını ve uyku düzenini de etkiler.
Bipolar Bozukluğun Tedavisi
Bipolar bozukluk belirtileri kişinin kendisi ya da çevresindekiler tarafından fark edildiğinde zaman geçirmeden profesyonel yardım alması gereklidir. Tedavi edilmemiş bipolar bozuklukla yaşamak, kişinin ruhsal sağlığının giderek bozulmasına yol açmakla kalmaz aile hayatını, iş yaşamını, insanlarla ilişkilerini ciddi biçimde bozar. Bu rahatsızlık mümkün olduğunca erken dönemde teşhis edildiğinde tedavi daha hızlı ve etkili olmaktadır. Uygun tedavi yaklaşımı ile bu sorunların giderilmesi ve normal bir yaşam sürdürülmesi tamamen mümkündür.
 KAYNAKÇA:


 http://www.aktuelpsikoloji.com/hipomani-nedir-tedavisi-nasildir-15247h.htm

https://www.bipolarbozukluk.gen.tr/bipolar-bozukluk-depresif-donem.html
http://www.adnancoban.com.tr/bipolar_bozukluk.html

https://psikoloji.gen.tr/psikopatoloji/bipolar-bozukluk-nedir-bipolar-bozuklugun-belirtileri-nelerdir/




Unknown

About Unknown -

Scientia vincere tenebras.

Abone Olun :