11 Nisan 2018 Çarşamba

Unknown

ŞİZOFRENİ


ŞİZOFRENİ
Şizofreni,beyinde farklılıkların oluşmasıyla veya beyindeki kimyasal maddeler iletilirken ortaya çıkan bozukluklardan meydana gelen bir hastalık türüdür.Hastalığın aktif olarak görüldüğü ve pasif olarak görüldüğü dönemleri vardır.Şizofreni,hayat boyu süren bir hastalık olup tedavisi kullanılan ilaçlar yardımıyla hafifletilmeye çalışılır.Çeşitli psikososyal tedaviler de hastalıkla ilgili davranışsal,psikolojik,sosyal olarak yaşanan problemlerde hastaya faydalı olabilir.Terapi yoluyla hastalar semptomlarını kontrol etmeyi,erken uyarı işaretlerini fark etmeyi ve nüksetmeyi önleyici bir plan yapmayı öğrenebilirler.Tedavi bireye göre farklılık gösterebilir.Ayrıca bir çok hastada şizofreni düzeltilemez.
Şizofreninin farklı türleri bulunmaktadır.Bunlar:
Paranoid Şizofreni:Hasta diğerleri tarafından cezalandırılacağı,aşağılanacağı kendisine karşı zarar verilecek girişimlerde bulunacağını şüphe ve kaygı içinde bir tavır takınır.
Hebefrenik Şizofreni:Hastanın düşünceleri karmaşık ve konuşmaları tutarsızdır.Günlük aktivitelerini bile yapmasına engel olan bazen çocuksu da olabilen davranışlara sahiptir.
Katatonit Şizofreni:Hasta hareketsizdir ve etrafında olup bitene tepki vermez.Katı ve sert olup hareket etmeye yeltenmez bile.Ara sıra yüzlerini buruşturup biçimsiz şekilde hareketlerde bulunurlar.Bazı zamanlarda söylenen cümleleri sürekli tekrar etme meyilindedirler.
Şizofreni hastalığının bir çok belirtisi bulunmaktadır.Bu belirtiler bireyin gerçekdışı inançlarının oluşmasıyla başlar.Birey gördüğü,duyduğu vs. bir çok duruma kendini kaptırıp doğruluğundan vazgeçemeyecek seviyeye gelebilir.Örneğin birey başkalarının düşüncelerini duyabildiğini,kendisinin Tanrı veya Şeytan veya başkalarının kafasına düşüceler yerleştiğine dair inançları oluşabilir. Şizofreni hastalığında en yaygın olarak görülen duyusal özellik gerçek olmayan sesleri duymaktır.Bu sesler bireyin davranışını değiştirebilir,onu taciz edip üzerinde bir çok etki kurabilir.
Kaynakça:
Prof.Dr.Ruhi YAVUZ şizofreni makalesi
Uzm.Psk.Saadet ELEVLİ şizofreni makalesi

                                                                                                                              



Unknown

About Unknown -

Scientia vincere tenebras.

Abone Olun :