Müzik yediklerimizin ve içtiklerimizin tadını nasıl etkiliyor?
Müziğin yediklerinizden ve içtiklerinizden aldığınız tadı etkilediğini biliyor muydunuz? Notalarla dilimizdeki tat tomurcukları arasındaki etkileyici ilişkiden ilham alınarak müzikle yemekler arasındaki etkileşimin 7 örneği incelendi.
1. Bir şeyin tatlı mı ekşi mi tattığı değiştirilebilir
Oxford Üniversitesi Deneysel Psikoloji Profesörü Charles Spence tiz seslerin tatlı tatları daha iyi almamızı sağladığı sonucuna varan bir araştırma yaptı.
Bunun farklı bir araştırma olmanın ötesinde, gerçek dünyaya uygulanabilir etkileri de var.
Sosyal bilince sahip bazı restoran sahipleri halihazırda kekler ve hamur ürünlerindeki şeker oranını, onların tatlarını bozmadan nasıl azaltabileceklerini araştırıyor.
Düşük şeker seviyesine rağmen tat tomurcuklarının şekeri daha çok algılamasını sağlayabilecek bir soundtrack kimi mutlu etmez ki?
2. Az ses daha sağlıklı yemeye yönlendiriyor
South Florida Üniversitesi'nden Dr. Dipayan Biswas, kafelerde çalan müziklerin sesinin seçtiğimiz yemekleri etkilediğini söylüyor.
Biswas'ın araştırmasına göre 55 desibelden düşük sesli müzikler daha dikkatli ve duyarlı olmamızı, sonuç olarak daha sağlıklı yemekler seçmemizi sağlıyor.
Sesin 70 desibelin üzerinde olması durumunda tatlı ve yağlı yemekleri seçme ihtimalimiz yüzde 20 artıyor.
Biswas yüksek sesli müziğin stresi artıran bir etkisi olduğunu, insanların stresliyken sağlıklı yemeklerdense tatlı, tuzlu ve yağlı yemekleri daha albenili bulduğunu söylüyor.
Sesin tatları nasıl algıladığımızı etkilediğini ortaya koyduk. Peki bu etkinin boyutu ne?
Oxford Üniversitesi Deneysel Psikoloji Profesörü Charles Spence'in araştırması müziğin tükettiğimiz her şeyin tadını etkileyebileceğini gösteriyor.
Prof. Spence " Müzik var olmayan bir tadı yaratamaz" diyor ve ekliyor:
"Fakat insanların dikkatini tat alma deneyimlerindeki belli bir şeye çekebilir."
3. Müzik daha fazla para harcamanıza yol açabilir
Getty ImagesKlasik müzik insana kendini olduğundan daha sofistike hissettirebilir… ve böylece daha fazla para harcamasına yol açabilir
En sevdiğimiz restoranda yemek yerken genelde arkada hangi müziğin çaldığına çok dikkat etmeyiz.
Fakat "satış ortamı araştırmaları" büyük bir iş: Araştırmalar arka planda çalan müziğin dışarı çıktığımızda ne kadar para harcadığımızı etkileyebileceğini gösteriyor.
University of Leicester'dan akademisyenler elimizi cebimize en fazla sokmamıza yol açan müziğin klasik müzik olduğunu söylüyor.
Dr. Adrian North, "Klasik müzik sofistike olmayı, zenginliği ve bolluğu çağrıştırıyor ve insana kendini havalı hissettiriyor. Restorana gittiğinizde ne kadar para harcadığınızı etkileyebilir." diyor.
4. Yemeklerin tadı uçaklarda farklıdır
Her müzik yemeğin tadını iyileştirmez. Nitekim yemeğin tadını daha iyi alabilmek için bazılarından kurtulmak gerekir.
Uçak motorunun gürültüsü, tat tomurcuklarımızı olumsuz etkiliyor. Bunun nedeni 89 desibelden yüksek seslerin tat tomurcuklarımızı köreltmesi ve bazı aromaları almamızın önüne geçmesidir.
Kaynak:BBC