28 Kasım 2018 Çarşamba

Unknown

Dünyanın İlk Genetik Tasarımlı Bebekleri Dünyaya Geldi

Önde gelen bilim insanları araştırmayı ''canavar'' ve ''çok erken'' olarak  tanımladı.

Çinli bir bilim adamı, dünyanın ilk genetik olarak düzenlenmiş bebeklerini yarattığını iddia ediyor.

Çoğu ülkede gerçekleştirildiği takdirde yasadışı olarak kabul edilen bu araştırmalarda Profesör He Jiankui ve ekibi, doğurganlık tedavisi gören yedi çiftin embriyolarını değiştirdiklerini söyledi.
Bu ayın başlarında tedaviden kaynaklı başarılı bir hamilelik sonucu ikiz çocuklar meydana geldi.Bilim insanları doğan ikiz kızların, HIV'e karşı doğal olarak dirençli olduğunu iddia ediyor.
Diğer bilim insanları, eğer doğru olduğu ortaya çıkarsa, bilim ve etiğin derin bir sıçrayışını temsil edecek olan araştırmayı eleştirmek için dizilmeye hazırlar.
ABD'li bir bilim insanı da Çin'deki çalışmalarda yer aldığını doğruladı , bu tür bir gen düzenlemesi kendi ülkesinde yasaktır. Çünkü DNA değişiklikleri gelecek nesillere ve diğer genlere zarar verme risÇinli bilim adamı, HIV için embriyo gen düzenlemesini denemeyi seçtiğini çünkü bu enfeksiyonların Çin'de büyük bir sorun olduğunu söyledi. HIV'in bir hücreye girmesine izin veren CCR5 adlı bir geni devre dışı bırakmaya çalıştı. 

AP'ye yaptığı açıklamada, “Sadece bir ilki yapmak değil, aynı zamanda bir örnek yapmak için de güçlü bir sorumluluk hissediyorum” dedi “Bilim, bundan sonra ne yapacağına karar verecek”, bu bilime izin verme veya yasaklama açısından. 
Oxford Üniversitesinde bir etik uzman olan Profesör Julian Savulescu, sağlıklı bireylerde HIV'i önlemenin etkili yollarını göz önünde bulundurarak ve hastalıktan muzdarip olanları tedavi etmeyi düşünerek Çin'deki üstlenilen işin savunulamaz olduğunu söyledi. 


“Eğer doğruysa, bu deney canavardır” dedi.
“Kendini düzenleyen gen deneyseldir ve hala kanserin gelişmesi dahil olmak üzere yaşamın erken ve geç dönemlerinde genetik problemlere neden olabilen hedef dışı mutasyonlarla ilişkilidir.”
ABD ve Birleşik Krallık'ta yasadışı olsa da, Çin insan klonlamasını yasa dışı bırakmıyor
Pek çok bilim insanı deneyi  denemek için çok güvensiz olduğunu düşünürken bazıları deneyi “korkunç” insan deneyleri olarak kınamaktadır. 
Profesör Hedefinin kalıtsal bir hastalığı tedavi etmek ya da önlemek olmadığını, ancak doğal olarak az sayıda kişinin sahip olucağı bir özelliği kazandırmayı çalıştıklarını söyledi: HIV ile, yani Aids virüsü ile gelecekteki olası enfeksiyonlara karşı koyabilme yeteneğinden bahsetti
Profesör araştırmaya katılan ebeveynlerin tanımlanmayı veya görüşmeyi reddettiklerini ve nerede yaşadıklarını veya işin nerede yapıldığını söylemeyeceğini belirtti.
Profesör, projedeki bütün erkeklerin HIV ve tüm kadınların hasta olmadığını, ancak gen düzenlemenin küçük bulaşma riskini önlemeyi amaçlamadığını söyledi. Babaların enfeksiyonları standart HIV ilaçları tarafından derinden bastırıldı ve bunların yavruları enfekte etmelerini önlemek için basit yollar arandı. 

Bunun yerine, itiraz HIV tarafından etkilenen çiftlere benzer bir kaderden korunabilecek bir çocuğa sahip olma şansı sunmaktı.
Gen düzenlemesinin IVF (İn vitro fertilizasyon/tü bebek) sırasında ya da laboratuvar uygulamaları sırasında gerçekleştiğini söyledi İlk olarak sperm, HIV'in sıvılaşabileceği sıvıdan spermden ayırmak için “yıkandı”. Bir embriyo oluşturmak için tek bir yumurtanın içine tek bir sperm yerleştirildi. Daha sonra gen düzenleme aracı kullanıldı.
Testler, bir ikizin, hedeflenen genin her iki kopyasının değiştiğini ve diğer ikizin yalnızca bir tanesinin değiştirildiğini ve başka genlere zarar kanıtı olmadığını öne sürdü. Bir kopyası olan kişiler hala HIV olabilir.

Birçok bilim adamı, AP'ye verdiği Profesörün materyallerini inceledi  ve şimdiye kadar yapılan testlerin sonuç çıkarmak için yetersiz olduğunu söyledi.

Katılımcıların amacı ve potansiyel riskleri ve faydaları tam olarak anlayıp anlamadıkları belirsizdir. Örneğin, onay formları projeyi “Aids aşı geliştirme” programı olarak adlandırdı. 
 Profesör çalışmaların katılımcıları ahlakçı değillerdi,dedi. Ama “neyin doğru ve neyin yanlış olduğu konusunda otoritelerdi, çünkü bu onların hayat çizgileriydi.”  “Bunun ailelere ve çocuklarına yardım edeceğine inanıyorum” dedi. İstenmeyen yan etkilere veya bir zarara neden oluşturursa, “Bende aynı acıyı hissederim ve kendimi sorumlu tutarım'' diye belirtti

















Kaynak:https://www.independent.co.uk/news/world/asia/china-babies-genetically-edited-altered-twins-scientist-dna-crispr-a8651536.html

Unknown

About Unknown -

Scientia vincere tenebras.

Abone Olun :