HIV,immun sistem hücrelerini infekte edilen biricik insan RNA virüsüdür.HIV özellikle T-Helper (CD 4) Hücrelerini hedef alır ve bu hücreleri öldürür.Tedavi edilmeyen kişilerde hergün10-100 milyar yeni virüs oluşur.Bu hızlı çoğalma giderek CD 4’lerin vücutta azalmasına sebep olur.
HIV infeksiyonunda temel problem ilaca karşı direnç mekanizması oluşturmasıdır. Hasta ilaç rejimini aksatırsa,virüs derhal hastayı ele geçirir ve kullanılan ilaç tedavi sürecinde yarar sağlayamaz. Zira bir ilaç kombinasyonundan kurtulduktan sonra diğer saldırma mekanizmalarına hazırlıklı hale gelmektedir.
1 Aralık ”Dünya AIDS Günü”. Birleşmiş Milletler tarafından ilk olarak 1988 yılında ilan edilen Dünya AIDS Günü'nde küresel ölçekte bu hastalığa dikkat çekmek için etkinlikler düzenleniyor. Birleşmiş Milletler’in AIDS ile mücadele kuruluşu UNAIDS’in 2015 raporuna göre, dünya genelinde 36,9 milyon kişi HIV virüsü taşıyor. Ancak 17,1 milyon kişinin HIV virüsü taşımasına rağmen durumun farkında bile olmadıkları tahmin ediliyor.
Türkiye’de ise en son yayınlanan açıklamada 2015 yılı 30 Kasıma kadar 1.445 HIV, 80 AIDS vakası bildirilmiştir.
Ülkemizde; HIV/AIDS hastalığının yayılımının önlenmesi hedefiyle toplumda ve yüksek riskli davranışta bulunan gruplarda korunma ve önleme çalışmalarına öncelik verilmesi, HIV ile yaşayan kişilere yönelik ayrımcılık ve damgalanmanın önlenmesidir.
Şüpheli teması olan kişilerin HIV/AIDS hastalığı, bulaşma, korunma yolları konusunda bilgilendirilmesi ve doğru yönlendirilmeleri, HIV ile yaşayan kişilerin tedaviye kolay ve kesintisiz biçimde ulaşmasının sağlanması, sosyal destek, bakım olanaklarının iyileştirilmesi ve yaşam kalitelerinin arttırılması için çalışmalar yürütülmektedir.