11 Nisan 2018 Çarşamba

Unknown

Bilim+Felsefe


BİLİM FELSEFESİ
Felsefe insanoğlunun var olmasından bu yana akla gelen bütün  sorulara cevap aramıştır ve girdiği bu yolda cevap ararken farklı bilim dallarının oluşması için temel oluşturmuştur.Bilim felsefesi de felsefenin alt dallarından biri olmuştur.Bilim felsefesi;Bilimin yapısını, doğasını, bilimsel kuramlarla gerçeklik arasındaki ilişlkiyi, ilkelerini, ana kavramlarını ve bilimdeki yöntemlerdeki problemleri inceler.Bilim felsefesi felsenin diğer alt dalları gibi bilimle ilgili sorular sorarak  bilim üzerinden felsefe yapar.Ayrıca bilimsel olarak kaydedilmiş bilgiyi kuram düzeyine getirir.
Bilim felsefesi ile “bilimsel felsefe”yi birbirine karıştırmamak gerekir. Bilim felsefesi önceki paragrafta belirtildği üzere  bilimin konusunu, ulaştığı sonuçları ve yöntemini sorgularken; bilimsel felsefe, bilimin hızlı ve başarılı sonuçlar elde etmesinden esinlenerek bilimsel düşünüş biçimini felsefeye uygulamak ister.Bilimsel felsefeyi savunanlara göre felsefe de en az bilimsel sistem kadar doğru,kesin ve net bilgileri sunar. Bu görüşü savunan düşünürlerden biri Alman filozof Hans Reichenbach (Hans Rayhınbah, 1891-1953)’dır.Bu filozofa göre bilimselliğin ölçütü doğrulanabilir olmasıdır. Doğrulanabilen önermeler anlamlıdır ve anlamlı önermeler doğrulanabilme ya da yanlışlanabilme özelliğine sahip olan önermelerdir. Bilim dışı önermeler doğruluk değerine sahip olmadığı için bilimsel değildir. Metafizik, estetik ve etik gibi önermeler anlamlı olmayan önermelere örnek verilebilir. Kısaca olgulardan elde edilip tekrar olgularla denetlenemeyen önermeler bilimsel önerme değildir.Filozofun asıl anlatmak istediği felsefe spekülasyonlardan arınarak bilimler gibi kesin, doğru ve genel sonuçlara ulaşabilir.
Sonuç olarak felsefe, bilimi ve ulaştığı sonuçları da içine alarak tüm varlığı anlamaya ve açıklamaya çalışır. Bunu yaparken bilimin ulaştığı noktalardaki sonuçlarından da yararlanır. Felsefe sadece bilimden ve onun verilerinden yararlanmakla kalmaz.Yepyeni sorularıyla ve temellendirilmiş açıklamalarıyla bilime yeni hedefler gösterip ufkunu genişletir.
                                                  
Kaynakça:



Unknown

About Unknown -

Scientia vincere tenebras.

Abone Olun :