10 Nisan 2018 Salı

Unknown

AŞI REDDİ ARTIYOR!



AŞI REDDİ GİTTİKÇE ARTIYOR


Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nden alınan bilgiye göre kıtada kızamık vakalarında 3 kat kadar bir artış kaydedildi bu yüzden düşük bağışıklıktan kaynaklı yeni salgınların oluşması muhtemel. 

Romanya’da oluşan salgında en son geçtiğimiz hafta dokuz aylık bir bebek daha kızamıktan infekte olup öldü. Böylece geçtiğimiz yıldan beri 46 Bebeğin ölümü gerçekleşti.


ÜLKEMİZDE        

2017 yılında 23 bin kişi, çocuğunun aşı yapılmasına karşı çıktı. Karşı çıkılan aşılar arasında kızamık, kızamıkçık, kabakulak, difteri, boğmaca, çocuk felci, menenjit aşıları bulunuyor. Aşıyı reddedenlerin sayısı 50 bine ulaşırsa Türkiye’de ciddi bir kızamık salgını meydana gelmesi mümkün. 

Bu sayıya ulaşmak da bu gidişle zor değil. 2011 yılında  aşıyı reddeden 183’ken, 2013 yılında 980, 2015’te 5 bin 400, 2016’da 12 bine ulaştı.Yani insanlar aşı konusunda yalan yanlış bilgilerle konuşmaya devam ederlerse, rakamlar katlanarak artıp aynı zamanda karşımıza büyük bir salgın olarak çıkabilir.



AŞI YAPTIRANLARDA TEHLİKEDE
Aşı yaptıran aileleri de  hastalık maalesef etkiliyor. Çünkü hiçbir aşı tek başına yüzde yüz koruyamaz. En yüksek korumalı  olan kızamık aşısı bile %98 ‘lik bir oranda korur.Yani  %2’lik kadar bir oran olsa bile tehlikeli olabilir. 
2017 yılında 85 çocukta kızamık vakası görüldü. Bun çocukların 4’ü aşılanmıştı. 2018’in ilk üç ayında kızamık vakasının sayısı 44’e ulaştı. Üstelik bu çocukların 3’ü aşılanmıştı. Buda artık aşı yaptıran çocukların da tehlikede olduğunu gösteriyor.
 Aşı ile önlenebilir olmasına rağmen, kulaktan duyma bilimsel olmayan veriler doğrultusunda aşı reddi ciddi bir şekilde giderek artıyor. Kızamık geçiren yetişkinlerde hastalık çok ölümcül ve risk taşımaktadır. 
Çocukların hastalığa yakalanmaması için hastalık etkeninin toplumda dolaşmaması gerekir.Aşı olan çocukların sayısı arttıkça diğer çocukların hasta olma ihtimali ve aşı olanında hasta olma ihtimali neredeyse yok olur.


Kaynakça:
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/asi-reddinde-buyuk-tehlike-kizamik-salgini-patlayabilir-40788627
http://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-39984999

Unknown

About Unknown -

Scientia vincere tenebras.

Abone Olun :