17 Haziran 2018 Pazar

BAVUL ACADEBİ

Aramızdaki Sürrealist



Sürrealizmin atası olarak kabul edilen Andre Breton’un ‘’aramızdaki en sürrealist’’ olarak bahsettiği Joan Miro. 20. yüzyılın en kötü zamanlarında yaşamış ve o zamanları resmetmiş bir sanatçıdır.

 En kötü diyorum çünkü hem bir Katalan olarak dönemin diktatörü Franco’nun İspanya’sında yaşamak, hem de şahit olduğu savaşlar ”Sanatçı yaşadığı döneme duyarsız kalamaz” diyen Miro’nun eserlerine yön vermiştir.
 Hayatı çok huzur dolu geçmese bile bize yaşadıklarını aktarmayı başarmış. Dali veya Picasso kadar ünlü olmasa da sürrealizme en az onlar kadar katkı sağlamış.



1893’te Barcelona’da doğan Miro, babası tarafından zorla iş dünyasına yönlendirilmiş. Hem bir ticaret okuluna hem de bir sanat okuluna devam eden Miro’ya babasının yüklediği sorumluluklar çok ağır gelmeye başlamış ve 18 yaşında geçirdiği bir bunalımdan sonra kendini resme adamaya karar vermiş.

 Bu bunalımdan hemen sonra ailesinin Barcelona yakınlarındaki çiftliğine yerleşen Miro çiftlik manzaraları resmetmeye başlamış. Bu resimlerden en ünlü olanı bir zamanlar Ernest Hemingway’in sahip olduğu ’Çiftlik’(The Farm) adlı tablo ve bu tablonun ünlü olmasının ve Miro’nun hayatında bir dönüm noktası olarak kabul edilmesinin nedeni kübizmin etkilerini ve çiftlik yaşamının bütün öğelerini detaylarıyla göstermesidir. 



1958 yılında UNESCO için seramik “Wall of the Moon” ve “Wall of the Sun” duvarlarını ortaya çıkarmış, bununla Uluslararası Guggenheim Ödülü’nü kazanmıştır. 1970’te Barselona Havaalanı için bir duvar çalışması yapmıştır. Heykel sanatına da uzak durmayan Miró, bu alanlarda da kayda değer eserler ortaya koymuştur. Yetinmemiş, tahta üzerine çalışmalar, mozaikler, grafikler ve hatta duvar halıları bile yapmıştır.
1960’lı senelerde sık sık Amerika’ya gidip gelince, soyut dışavurumcu akımdan etkilenmekle kalmamış, kendisi de bu akımı etkilemiştir.
Joan Miró, savaştan sonra yurduna döndüğü zaman yerleştiği Mallorca’da 25 Aralık 1983’te kalp rahatsızlığı sonucu ölmüştür.
Derleyen ve Düzenleyen : Aysel Buşman

BAVUL ACADEBİ

About BAVUL ACADEBİ -

Scientia vincere tenebras.

Abone Olun :