13 Aralık 2018 Perşembe

Unknown

Bilim İnsanları Kilo Almayı Engelleyen Geni Keşfetti

Bu Gen Kilo Almayı Engelliyor !

Hepimiz zaman zaman düşünmüşüzdür.Keşke yiyip yiyip hiç kilo almasak ne güzel olur diye...Bilim insanları yaptıkları çalışmalar sonucu artık bunun mümkün olduğunu söylüyor.Kulağa ne hoş geliyor değil mi?

Araştırmacılar RCAN1 olarak bilinen tek bir gen farelerde etkisiz bırakıldığında ve uzun süre yüksek yağlı gıdalar ile beslendikleri halde hiç kilo almadıklarını gözlemlediler.
Çalışmanın arkasındaki uluslararası ekip, bu geni engelleyen benzer bir yaklaşımın, obezite ve diyabet gibi ciddi hastalıklarla mücadele etmek için insanlarda da etkili olacağını ümit ediyor.

Flinders Üniversitesi'nde Profesör Damien Keating tarafından yönetilen çalışmada,obeziteye neden olabilecek yeni genetik koşulları tanımlamak için kemirgenlerde devasa bir genetik ekran kullanıldı ve potansiyel bir şekilde yeni ilaç tedavilerininde önü açıldı
''Bir çok insanın kilo vermek için mücadele ettiğini hatta bir çok farklı nedenlerden dolayı 
kilolarını kontrol ettiğini biliyoruz.

Profesör Keatin ''Bu çalışmadaki bulguların RCAN1 geninin işlevini etkisiz hale getirebilecek bir hap geliştirerek,kilo verilmesini sağlayabilirz.''
Obezite,önemli bir küresel sağlık salgınıdır.Bu da TipII diyabet ve kalp hastalıkları gibi ciddi olan hastalıkların oluşma riskini arttırır.Obezite için etkili terapötik tedavi yolları yoktur.İnsan vücudunda iki tür yağ tipi bulunur.
Kahverengi lipitler enerjiyi yakar,beyaz lipitler ise enerjiyi depolar.

Profesör Keating; RCAN1'in bloke edilmesinin sağlıksız beyaz lipitlerin sağlıklı kahverengi lipitlere dönüştürülmesine yardımcı olduğunu ve obezite ile mücadelede potansıyel bir tedavi yöntemi sunacağını söylüyor.
Bu genin oluşturduğu proteini hedef alan bir dizi ilaç geliştirdik ve şimdi onları RCAN1'i engelleyip engellemediklerini ve potansıyel yeni anti-obezite ilaçlarını temsil edip edemeyeceğini görmek için test ettiklerini söyledi.
Bu sonuçların ışığında bilim insanları, RCAN1'i hedef almak için geliştirilen ilaçların insanların dinlenirken daha fazla kalori yakacağını,bir kişinin gıda tüketimini azaltmadan ve daha fazla egzersiz yapmasına gerek kalmadan vücudunun daha az yağ depolayacağını düşünüyor.

Avustralyalı yetişkinlerin 2/3'si ve çocuklarının 1/4'ü aşırı kilolu ya da obezdir ve bu istatistikler İngiltere ve ABD ile de uyuşmaktadır. 
Araştırmacılar 8 haftadan 6 aya kadar çeşitli zaman aralıklarıyla farklı diyetler uyguladı ve her durumda RCAN1 geninin yokluğunda sağlıksal gelişmeler gözlemledı. Bu bulguların potansıyel olarak basit bir tedaviyi ortaya koyduğunu,ancak aynı sonuçları insanlara çevirip dönüştürmediklerini belirlemek için daha ileri çalışmalar gerektiğini söylüyorlar.












Kaynak:https://www.sciencedaily.com/releases/2018/12/181204095412.htm

Unknown

About Unknown -

Scientia vincere tenebras.

Abone Olun :