26 Nisan 2018 Perşembe

Gamze oturak

BAĞIRSAK BAKTERİLERİNİN KAYBI KALP YETMEZLİĞİ İLE İLİŞKİLİ !





 Kalbin işlev görememesi olarak bilinen kalp yetmezliği ile ilgili araştırmacılar çok önemli bulgulara ulaştılar. Kalp yetmezliği olan hastaların bağırsakları incelendiğinde birçok yararlı bakteri grubunun sağlıklı insanlardakinden daha az bulunduğu görüldü. Hastaların bağırsaklarındaki bakteri çeşitliliği olması gerektiği kadar yüksek değildi.
İlk başta bağırsaklar ile kalp arasındaki bağlantının nasıl olduğu anlaşılmayabilir ama bağırsaklar neredeyse her şeyin merkezinde yer alıyor. Bağırsaklardan emilen moleküller kanın içeriğini zenginleştirir. Ayrıca buradaki bakteri florası ürettikleri diğer maddelerle de vücudun doğru bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Eğer yararlı bakterilerin sayısı azalacak olursa vücutta daha yetersiz bir kan akışı olacaktır. Alman bilim insanları kalp yetmezliği olan insanlarda bağırsak bakterilerinin nasıl değiştiğini ve neler olduğunu araştırdılar.

Kalp Yetmezliği Olan Hastalar ile Sağlıklı Kişiler Karşılaştırılıyor

Çalışmada öncelikle hastaların ve sağlıklı kişilerin bağırsaklarından numuneler alındı ve bakteri floraları karşılaştırıldı. Profesör Norbert Frey’in liderliğinde yürütülen bu araştırmada hastaların bağırsaklarında olması gerekenden daha az sayıda ve türde bakteri olduğu görüldü. Nöronlardaki miyelin kılıfının hazırlanmasındabile bu bakteriler rol oynuyor. Bunların miktarı ve çeşidinde olan değişiklikler birçok rahatsızlığa yol açabilir. Örneğin tip 1 diyabette de bakteri florasının değiştiğini biliyoruz. Ekip bu bilgilerden yola çıkarak hangi bakterilerin yok olduğunu araştırmaya başladı.
Çalışmada aydınlığa kavuşturulamamış olan önemli bir nokta var. Evet bazı bakteriler yok oldu ama kalp yetmezliği ortaya çıktığında mı bakteriler ölüyor yoksa bakterilerin ölmesi mi kalp yetmezliğini tetikliyor?Şimdilik bu soru tam olarak yanıtlanabilmiş değil. Kesin olan bir şey var ki yararlı bakterilerin ölmesi ile kalp yetmezliği görülmesi arasında kesin bir bağlantı var. Eğer bakterilerin azalması bunu tetikliyorsa bakterileri koruyarak kalp yetmezliği riskini azaltabilir miyiz?

Bakteriler Nelerden Etkilenir?

Bağırsak bakterilerimiz yediğimiz, içtiğimiz, soluduğumuz havadan, kafamızdan geçen düşüncelerden bile etkilenebilir. Çok naif bir yapısı var. Örneğin bir vegan et yemeye başlarsa üç gün içinde bakteri florası değişmeye başlıyor. Bakterileri incelemek de bu açıdan çok zor. Bu popülasyonu etkileyen o kadar çok şey var ki siz tek bir etkeni alarak acaba bu etkiler mi diye araştırmanız güçleşiyor. Araştırmacılar kıyas yaparken kullandıkları bakteri örneklerini standart diyetle beslenen insanlardan aldılar.
İlaçlar da bakterileri doğrudan etkiliyor ve birçok zaman onları öldürüyor. İlk zanlımız antibiyotikler. Bu ilaçlar bakterilerin hücre duvarını, zarını veya enzimatik mekanizmalarını hedef alırlar. Bakteriyel enfeksiyonlarda düşman istilacıları öldürmek için aldığımız antibiyotikler müttefiklerimizi de öldürebilir. Bu açıdan katılımcıların en az üç ay öncesine kadar herhangi bir ilaç almamış olmaları gerekiyordu. Bunun yanında sigara içmek, cinsiyet ve yaş gibi diğer etkenler de değerlendirilmeye katıldı.

Bakterilerin Azalması Hastalığın Nedeni mi Sonucu mu?

Hastalardaki bakteri popülasyonun azalması çok büyük önem taşıyor. Sadece teşhis aşamasında değil; tedavi konusunda da bundan faydalanarak bazı terapiler geliştirebiliriz. Kalp yetmezliğinin tedavisinde öncelikle hangi bakteri cinsleri azalıyor tespit edildi. Ekip aylar süren araştırmalar neticesinde Blautia ve Collinsella türlerinin ortadan kaybolduğunu ve bütün kalp yetmezliği hastalarında bu bakterilerin olmadığını gördü.
Collinsella ve Blauti bakterilerine odaklanan projelerde Blautia bakterilerinin varlığının bağırsaklarda inflamasyonu engellediği görülmüştür. Benzer şekilde Faecalibacterium cinsi bakterilerin de inflamasyonu engelleyici işlevlere sahip olduğu biliniyor. İnflamasyon buradaki kritik etken çünkü kalp yetmezliğinde de uzun süreli inflamasyon görülüyor. Bağırsaktaki bakteriler normalde oluşabilecek inflamasyonu engelliyor ama kalp yetmezliği durumunda bakteriler öldüğü için inflamasyon gün yüzüne çıkıyor. Araştırmacılardan bazıları şu an için bakteri popülasyonunun, hastalığın neticesinde değiştiğini düşünüyor. Bazıları ise bakteri popülasyonundaki değişimlerin kalp yetmezliğinin erken işaretlerinden biri olabileceğini savunuyor. Bu konuda yapılacak başka çalışmaların sonucunda kalp yetmezliği ile bakteri florası arasındaki bağlantı daha iyi anlaşılacaktır.
KAYNAK:https://www.sciencedaily.com/releases/2017/07/170711093012.htm

Gamze oturak

About Gamze oturak -

Scientia vincere tenebras.

Abone Olun :