25 Nisan 2018 Çarşamba

BAVUL ACADEBİ

Bilimin Gölgesi



Dönemin ve yüzyılın en önemli fizikçisi Albert Einstein ,ABD başkanı Roosevelt'e yazdığı mektupta yeni bir olanaktan ve aynı zamanda büyük bir tehditten bahsediyordu.

''Fransa'da Joliot'un,Amerika'da Fermi ve Szilard'ın çalışmaları sonucunda büyük uranyum kitleleri ile çok büyük bir güç ve radium benzeri elementler ortaya çıkaran zincirleme çekirdek tepkimeleri yapmak olanaklı oldu. Bu olgu aşırı güçlü bombaların yapılmasına yol açılabilir''

Birçok genç insan,on binlerce bilim insanı ve teknisyen,dönenimin ünlü bilim insanları,zincirleme çekirdek tepkimelerin gerçekleşme koşulları,bunların insan doğasına etkileri gibi bilimsel araştırmalar yürütüldü.Üç yıl boyunca yapılan muazzam çalışmalar sonunda Dünya'nın İlk Atom Bombası 1945 Temmuz'unda boş bir arazide denendi.(Meksika)

11 Temmuz günü projede yer alan yedi bilimci,hazırladıkları ''Franck Raporu'' atom bombasının uluslararası anlaşmalarla yasaklanması öneriyordu. Bunu rağmen ABD'nin atom bombasını kullanmasının resmi gerekçesi,Japonya'nın teslim olmasını sağlayarak savaşı sona ermekti. 

Eğer bomba kullanılmazsa askeri işgal ile çok büyük kayıplar verileceği söylendi.Oysa Japonya zaten teslim olmaya hazırdı ve bu biliniyordu.
Bomba atıldıktan sonra Japonya tamamen teslim oldu.Bunun üzerine ABD'nin son sözü bir ''dünya barışı'' sağlandı.

Hiroşima Barış Anıtı'nda şunlar yazmaktadır:

''Bütün ruhlar huzur içinde olsun;çünkü kötü olanı tekrarlamayacağız.''



Kaynak: Matematiksel Org





BAVUL ACADEBİ

About BAVUL ACADEBİ -

Scientia vincere tenebras.

Abone Olun :