20 Nisan 2018 Cuma

Sena GÜR

ARAŞTIRMACILAR ALZHEİMER HASTALIĞI İÇİN POTANSİYEL KAN TESTİ GELİŞTİRDİ



Japonya ve Avustralya'daki araştırmacılar, Alzheimer hastalığının en erken özelliklerinden biri olan, beyindeki amiloid- β protein birikimini tespit etmek için ilk kan testini geliştirdi. Bulgular, 31 Ocak Çarşamba günü Nature dergisinde yayınlandı, kandaki bu proteinlerin ve öncüllerinin ölçümleri, nöral amiloid- β birikimini tahmin edebildiğini ve bu hastalık için ucuz ve minimal invaziv bir tarama aracına yol açtığını gösteriyor.

Çalışmanın içinde yer almayan King’s College London‘dan Abdul Hye, BBC’ye; “Bu çalışmanın büyük etkileri var. İlk kez bir grup, beyin ve beyin-omurilik sıvısı ile kan plazması amiloidinin güçlü bir ilişkisi olduğunu göstermiştir.” diyor.

Canlı bireylerde ki amiloid-β birikimini tanımlamak için olan, PET tarayıcı ve omurilik sıvısı ekstraksiyonu ile beyin görüntüleme gibi güncel yöntemler pahalı ve bazen oldukça invazif prosedürlerle sınırlı. Bu nedenle Japonya'daki Demans İleri Tıp Merkezi'nde moleküler biyolog olan Katsuhiko Yanagisawa ve meslektaşları aynı bilginin bir kan örneğinden elde edilip edilemeyeceğini test etmek için yola çıktılar.

Ekip, immünopresipitasyon ve kütle spektrometresi kullanarak, normal ve gelişmiş Alzheimer'lerden, bir dizi bilişsel işlevi kapsayan Japonya'daki 121 kişilik bir gruptan kandaki amiloid proteinlerini izole etti ve tanımladı. Ekip test sonuçlarının beyindeki amiloid- β seviyelerini tahmin edebildiğini, PET taraması tekniği kullanılarak elde edilen doğruluk oranının, yaklaşık % 90 oranında olduğunu gösterdiler. Avustralya'daki 252 kişilik bir doğrulama grubu ile bu yaklaşımı tekrarlamak kan testinin performansını doğruladı.

Melbourne Florey Enstitüsü'nden çalışmanın ortak yazarı Colin Masters, röportajcılara ( The Guardian aracılığı ile) böyle bir testin, Alzheimer’in belirgin semptomları olmayan insanlarda erken belirtilerini tespit etmek için bir gün kullanılabileceğinin haberini verdi. “Gelecekte, beş yıl sonra, insanların 55 ya da 60 yaşından sonra her beş yılda bir Alzheimer yolunda olup olmadıklarını belirlemek için düzenli olarak kontrol yaptırdığını görebiliyorum.” dedi ve şöyle ekledi; “Eğer bir kişi herhangi bir bilişsel bozukluğun yolunda olduğunu başlangıcından çok önce bilirse, bazı kişiler yaşam tarzlarını değiştirmek isteyecektir.”

Ancak, Alzheimer Derneğinde Küresel Bilim Girişimleri Direktörü olan James Hendrix, kar amacı gütmeyen bir finans kuruluşu olan Alzheimer araştırması, testin piyasaya ulaşması için hala uzun bir yolu olduğuna dikkat çekti. Scientific American’a; “Alzheimer hastalığı için düşük maliyetli belirleyicilere son derece ihtiyaç duyduğumuzdan, bu tür bir çalışmanın ilerlemesini görmek güzel” dedi. “Ama hala, bu noktada başlangıç zamanını söylenmesi için hazır değil.”

KAYNAKÇA:




Sena GÜR

About Sena GÜR -

Scientia vincere tenebras.

Abone Olun :