22 Nisan 2018 Pazar

Unknown

MEKANİK RUH


Burada yeni psikolojinin ortaya çıkıp gelişmesini sağlayan zihinsel durumla, yani 17. yüzyıldan 19. yüzyıla dek süren dönemin Zeitgeist'ı ile ilgileniyoruz.17. yüzyılın temel düşüncesi yani yeni psikolojiyi besleyen felsefe, evrenin büyük bir makine olarak hayal edildiği mekanik ruh'tu.
17. yüzyılda Avrupa'da kralların sahip olduğu bahçelerde, gerçekten heyecan uyandıran bir çağın pek çok harikaları arasında garip eğlence türleri  ortaya çıkmıştı. Yeraltındaki borular boyunca ilerleyen su, müzik enstrümanları çalmak, hatta sözcük benzeri sesler çıkarmak gibi çeşitli faaliyetler icra edilebilen mekanik figürleri çalıştırıyordu. Gizli basınç plakları, insanlar bilmeden üzerine bastıklarında harekete geçiyor, borulardan akan suyu, heykeli hareket ettiren bir mekanizmaya gönderiyordu. ti
 Aristokrasinin bu eğlenceleri, mekanik harikalarla 17. Yüzyılın olağan üstü bir  büyüsünü yansıtıyor ve pekiştiriyordu. Pek çok makine teknikleri icat edilmiş,en iyi şekle büründürülmüş  ve bilimde,sanayide ve eğlencede kullanılmak üzere geliştirilmiştir. Mekanik bir saat, -bir tarihçinin deyişiyle ''makinelerin anası''- mekaniğin bilimsel düşünce üzerindeki etkisi açısından düşünüldüğünde  en önemli icatlardan biridir. Saat yapan insanlar, fizik ve mekanik teorilerini bir makinenin yapımına uygulayan ilk kişilerdi (Boorstin, 1983) Saatlere ek olarak pompalar, kaldıraçlar ve vinçler insanların ihtiyaçlarına hizmet için geliştirilmişlerdi ve şunu gördüler tasarlanan makine türlerinin veya kullanıma sunuldukları alanların bir sınırı yoktu.Yani makineler her alana uyarlanabilirdi.

 Bütün bunların modern psikoloji tarihiyle büyük ilgisi mevcuttur.Biz, insan doğasını incelerken konuya uzak gibi görünen teknoloji ve fizik gibi disiplinler üzerinde yoğunlaşarak, psikolojinin bir bilim olarak kurulmasından 200 yıl önceki bir zamana  yorum yapıyoruz.. Ancak aradaki ilişki doğrudan ve zorlayıcıdır çünkü 17. yüzyılın saatleri ve mekanik figürleri ile somutlaşan prensipler, yeni psikolojinin varlığını sürdürmesi için içinde bulunması gereken doğrultuyu ve şekli etkiliyordu.
 Fizik biliminden oluşan mekanik ruh (fizik o zamanlar doğa felsefesi-natural philosophy-olarak bilinirdi) Galileo'nun ve daha sonra Newton'un çalışmalarının bir sonucudur.Evrende var olan herşeyin doğasının boşlukta hareket eden zerreciklerden daha fazlası olmadığına inanılırdı.
 Bilimin bulguları ve metotları, teknoloji ile büyüyüp gelişiyordu  ve bu dönemde iki metot çok etkili bir şekilde birbirine geçmişti: Gözlem ve Deney. Bu ikisinin hemen ardndan ölçme geliyordu. Çok geçmeden, bilim adamları evrenin bir makine gibi araştırılmasında çok önemli olan, her fenomeni bir rakamla anlatma ve tanımlama gereksiniminde bulundular. Termometreler, barometreler, sürgülü hesap cetvelleri, pusula, sarkaç saatler ve diğer ölçüm araçları bu makine çağında geliştirildi, mükemmelleştirildi ve mekanik evrenin tüm yönlerinin ölçülebilmesinin mümkün olduğu fikrini pekiştirmeye hizmet etti.
KAYNAK:
Modern Psikoloji Tarihi Kitabı

Unknown

About Unknown -

Scientia vincere tenebras.

Abone Olun :