28 Haziran 2018 Perşembe

Unknown

HİPNOZ

Hipnoz, kişinin bilinçaltı düşüncelerine erişmeye çalışan bir tekniktir. Hipnoterapi ise hipnoz sırasında kişiye yapılan tedavi yöntemidir.Farklı bir bakış açısına göre hipnoz “bir içe bakış, bir farkındalık ve bilinç altını isteğe bağlı şekilde yönlendirme hali” olarak tanımlanmaktadır. İçsel bir emilme, yoğunlaşma ve dikkatin odaklanmış halidir. Amacı ise bilinçaltını bizleri yöneten bilincin frenlerinden kurtarmaktır.
Hipnoz olağanüstü ve mucizeler yaratan bir şey değildir.Yüzyıllardır uygulanan ve gayet normal olan bir yöntemdir.Hastalarla anlaşmada,uzlaşmada ve onları anlamada uzun yıllar boyunca kullanılan bir teknik olmuştur.Fakat hipnoz eski dönemlerde kültürel olarak nesilden nesile geçmiş bununla beraber bilim dalı olarak değerlendirilmemiştirAma son yüzyılda bilimin gözlemi içine girerek, gerçek yerini almıştır. Bu sayede de sihir, büyü veya gizem dünyasının bir parçası olmaktan sıyrılmıştır.
Hipnoz her şeye çözüm bulan ve tamamen tedavi eden bir yöntem değildir.Hipnoz tıpta ve özellikle psikiyatri alanında kullandığımız tedavi yöntemlerinden sadece birisidir.Ayrıca hipnoz hastaların veya normal bireylerin kişiliklerini geliştirmede, performanslarını artırmada kullanılan ve hipnotistin bu çerçevede yardım ettiği bir uygulamadır.
Akıl hastalıklarının tedavsinde birincil tercih medikal yani ilaçla tedavidir. İlaç tedavisinin etkisiz kaldığı veya olmadığı veya hasta tarafından tercih edilmediği durumlarda uygun hastalara psikoterapi uygulanabilir.Bazı hastalarda ise hem psikoterapi hem de ilaç tedavisi birlikte kullanılmaktadır.Hastalarda hipnoterapi de bu iki yolun birarada bulunmasıyla gerçekleşmektedir.Hipnoterapi yalnız başına hiçbir şey ifade etmeyen bir terimdir. Ancak dinamik psikiyatri ve mevcut tüm psikoterapi teknikleri ile bütünleştirildiğinde çok büyük bir anlam ifade etmektedir. Bu nedenle hipnoterapiyi tam kavrayabilmek için dinamik psikiyatriyi ve tüm psikoterapi tekniklerinin çok iyi bilinmesi gerekmektedir. Çünkü mevcut psikoterapi yöntemleri bir kısım değişiklikler ile hipnoz altında uygulanmaktadır. Bu nedenle hipnoterapik uygulamalara geçmeden önce psikoterapi yöntemleri hakkında bilgi vermenin uygun olacağı kanaatindeyim.
Psikoterapide kullanılan teknikler içinde bir takım yaklaşımlarla hastaya ulaşılır. Hastayı aydınlatma, bilgilendirme, ikna etme, telkin verme, inandırma, kitap okutma, birtakım sesli ve görüntülü yayınları tavsiye etme yanında hipnoz da bir yaklaşım tarzı olarak kullanılmaktadır.

Unknown

About Unknown -

Scientia vincere tenebras.

Abone Olun :