3 Mayıs 2018 Perşembe

BAVUL ACADEBİ

Arc Proteini: Genetik Tedavi Ümidi



Arc adı verilen öğrenme için çok önemli olan bir genin,virüslerin sıkça kullandığı bir stratejiyi kullanarak genetik materyalini bir nörondan diğerine gönderebildiği keşfedildi. Aynı zamanda iki farklı grubun Cell’de yayınladığı çalışmalarda,sinir sistemi hücrelerinin etkileşime girdiği bir başka mekanizma öğrenildi.

Arc geninin beyinde yeni bilgileri beyinde depolama görevi olduğu biliyoruz fakat nasıl bir mekanizması var tam olarak çözülemedi.

Araştırmalarda ilk olarak anlayabilmek için geni bakteri hücrelerine transfer edip ekspresyonunu incelemeye başladılar. Farklı olarak bakteriler ARC proteinini ürettiğinde,bir virüsün genetik bilgilerini içeren kapsid yapısında olan ve viral kapsidlere benzeyen makro-protein yapılar geliştiği görüldü.



Diğer çalışma grubu ise hücre dışı  kesecikler adı verilen ve hücreler tarafından salınan küçük keseciklerin içeriğini incelediler. Arc kapisdlerinin Arc mRNA’sını içerdiği ve bu kapsid vesiküllerin  nöronlardan salındığı kanıtlanmış oldu.

Aynı zamanda aktif nöronların ,Arc vesiküllerinin yüksek oranda salındığı gösterilerek nöronlar arası iletişimde kilit rol oynadığı ortaya da çıkmıştır.


Sonuç olarak beyin hücrelerinde keşfedilen bu mekanizma birçok alanda bize yardımcı olacağıdır.



Kaynak : Bezelye 

BAVUL ACADEBİ

About BAVUL ACADEBİ -

Scientia vincere tenebras.

Abone Olun :