3 Haziran 2018 Pazar

Unknown

HOMOFOBİ


Eşcinsel (lezbiyen/gey), biseksüel ve transseksüel bireylere veya ‘lgbt bireyler’e yönelik olarak çeşitli toplumlarda farklı tepkiler ve yaklaşımlar sergilenmektedir.En yaygın örneği homofobi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Homofobi, genel olarak, eşcinsellik, biseksüellik ve transseksüellik gibi farklı cinsel yönelimleri veya kimlikleri bulunan insanlara yönelik olumsuz duygular, tutumlar ve/veya davranışlar olarak tanımlanmaktadır. Bununla birlikte, homofobiyle birlikte gelen ayrımcılık da belirli bir kültürün homofobiyi kabullenmemesiyle açıklanabilmektedir.
Peki, homofobi kendini nasıl gösterir? Bir kişiye ‘ibne’ veya ‘yumuşak’ gibi argo terimlerle hitap etme, vb. şekillerdeki önyargının açık gösterimlerinin yanı sıra, homofobinin kendini daha az belli eden gösterimleri de vardır.Örneğin insanlar sokakta el ele dolaşan bir kadınla bir erkeği  gördüğünde pek tepki vermez fakat bu çift aynı cinsiyeti paylaşıyorsa bu tepki  artacaktır.
homofobi ile ilgili görsel sonucu
Birçok insan, heteroseksüellik dışı cinsel yönelim ve kimlikleri, kabul edilir erkek ve kadın davranışlarına tehdit olarak algılamaktadır. Kadınlık ve erkeklikten beklenenlerin birisini bile yerine getirmeme, toplumsal sistemlerin en önemli ayaklarından biri olan cinsiyet kimliklerini sarsma anlamına gelmektedir; bu da lgbt bireyleri ister istemez toplumun dışına itmektedir.
Tarihin birçok döneminde eşcinseller ve eşcinsellik, düzene bir tehdit ve yapısal sorunların nedeni olarak görülmüştür ve böylesine bir algının bugün de devam ettiği ileri sürülebilir.Sosyalist devletler eşcinselliği faşizmle, faşistler ise “normal olmayan ve ne olduğu belirsiz” tanımlamalarıyla nitelemişler ve sorunların çözümünün, hastalık olarak addettikleri eşcinselliğin ortadan kaldırılmasından geçtiğini düşünmüşlerdir.
Eşcinsellere yönelik, ayrımcı, düşmanca tutum ve pratikler, başka bir ifadeyle homofobi, daha çok erkek eşcinsellere yönelik olduğu gibi, aynı zamanda çıkış noktası olarak toplumsal cinsiyet temelinde de farklılık göstermektedir. Başka bir ifadeyle erkekler, kadınlara göre, özellikle de erkek eşcinselliğine yönelik, daha fazla homofobik tutum sergilemektedirler.


Unknown

About Unknown -

Scientia vincere tenebras.

Abone Olun :