Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin kırsal bölgelerinde başlayan Ebola salgını, bir milyon kişinin yaşadığı Mbandaka kentine yayıldı. Uzmanlar salgını kentte kontrol altına almanın daha zor olmasından endişeleniyor.
Sağlık Bakanı Oly Ilınga Kalenga, bu ay salgının ilk görüldüğü bölgeden 130 kilometre uzaklıktaki Mbandaka'ya ulaştığını doğruladı. Bu kent, başkent Kinşasa'nın da dahil olduğu çok sayıda bölgeye bağlanan önemli bir ticaret noktası.
Şu ana kadar tespit edilen 42 vakadan 23'ünde hastalar yaşamını yitirdi.
Dünya Sağlık Örgütü'nün üst düzey yöneticilerinden Peter Salama, salgının kente ulaşmasının vaka sayılarında "patlama yaşanması potansiyeli" taşıdığını söylüyor.
BBC'ye konuşan Salama, "Bu salgında önemli bir dönüm noktası. Ebola kentte ve kırsal bölgelerde birbirinden çok farklı yayılma hızına sahip. Şimdi vakalarda büyük bir artış yaşanması ihtimali var" diyor
Ebola nedir?
Ebola kanamalı ateşi %60-90 oranında ölümle sonuçlanan bulaşıcı ve salgınlara neden olan bir enfeksiyon hastalığıdır. Gine, Liberya, Nijerya ve Sierra Leone olmak üzere dört Batı Afrika ülkesinde ilk olarak görülmüştür. Şu ana kadar Türkiye’de yaşanmış olgu bildirilmemiştir. Hasta kişinin kan ve vücut salgıları ile temas eden sağlık personeli ve aile bireylerine bulaşma olasılığı yüksektir. Hastalığın bulguları ateş, baş ağrısı, eklem ve kas ağrıları, halsizlik, ishal, kusma, karın ağrısı, iştahsızlık olarak bildirilmiştir. Bazı hastalarda boğaz ağrısı, öksürük, solunum güçlüğü, göğüs ağrısı gibi bulgulara da rastlanmıştır. Şüpheli durumlarda kanda virus veya virusa karşı antikorların saptanması ile tanı konabilir. İnsan ve hayvanlar için aşısı yoktur. Hastalığın özel bir tedavisi de yoktur; destek tedaviler uygulanmaktadır. Ebola semptomları, virüse maruz kaldıktan sonra 2 ila 21 gün arasında herhangi bir yerde olabilir.Virüs, ilk olarak 1976 yılında Sudan ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki eş zamanlı salgınlarda tespit edildi ve adını Kongo’daki bir nehirden aldı. Bu virüs hemen hemen daima sahra altı Afrika ülkelerinde görülmektedir. 22 Ağustos 2014 tarihinde şüpheli ve kanıtlanmış olgu sayısı 2615, hayatını kaybeden olgu sayısı 1427 olarak bildirilmiştir. Güncel hasta ve ölüm sayıları Dünya Sağlık Örgütü’nün sitesinde yayınlanmaktadır.
Ebola Virüsü nasıl bulaşır
Ebola virüsü, SARS ya da grip virüsüne nazaran daha zor bulaşır. İnsana bulaş: hasta hayvanların veya insanların organ, kan ve vücut sıvılarıyla (ter, çiş ya da sperm gibi) yakın temas sonucu olur.
Ebola Hastalığı Belirtileri ve Bulguları
Ebola virüsüne maruz kalındıktan 2-21 gün (genellikle 3-13 gün) sonra yüksek ateş, baş ağrısı, eklem ve kas ağrısı, halsizlik, şiddetli ishal, kusma, mide ağrısı ve iştahsızlık olabilir. Bazı hastalarda kaşıntı, gözlerde kaşıntı ve kızarıklık, hıçkırık, deride döküntüler, öksürük, boğaz ağrısı, göğüs ağrısı, nefes almakta güçlük, yutkunma zorluğu, kanlı ishal ve kan kusma dahil vücut içinde ve dışında kanama gibi belirti ve bulgular görülebilir.
Ebolanın diğer semptomlar kızarıklıklar, kırmızı gözler ve iç kanamalar ile dış kanamalar olabilir. Son dönemde organ yetmezlikleri oluşabilir. Ebola virus türlerine göre, ölüm oranları %60–90’lara kadar ulaşabilir. Ebola’nın erken belirtileri diğer yaygın hastalıklara benzer. Bu, Ebola’yı yalnızca birkaç gün bulaşmış biriside teşhis etmeyi zorlaştırıyor.
Ebolaya Maruz Kalma Riski
Afrika’da teyit edilmiş vakalar şu ülkelerden bildirilmiştir:Liberya, Sierra Leone, Gine, Nijerya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Gabon, Güney Sudan, Fildişi Sahilleri, Uganda, Kongo Cumhuriyeti (ROC) ve Güney Afrika.
Eboladan Korunma Yolları
EHA’den etkilenen bölgelerde yaşayan insanların hastalıktan korunmak için aşağıdaki önlemlere uymaları tavsiye edilir.
Diğer bulaşıcı hastalıklarda olduğu gibi hastalığı önlemenin en önemli uygulamalarından biri ellerin düzenli olarak yıkanmasıdır. Ellerinizin su ve sabunla yıkanması (ya da sabun bulunmadığı yerlerde ve ellerin açıkça kan ve vücut sıvılarıyla kirli olduğu durumlarda susuz alkol-bazlı el losyonun kullanılması) cildinizden potansiyel enfekte materyalleri uzaklaştırır ve hastalığının geçişini önler.
-Ölü hayvanlarla özellikle de primatlarla temastan kaçınınız.
Ebola Tedavisi
Ölüm oranları %90’lara kadar ulaşan EVH’nın insan ve hayvanlar için özel bir tedavisi ya da aşısı yoktur. Sıvı ve elektrolit tedavisi, eklenen bakteriyel enfeksiyonların tedavisi, oksijen tedavisi gibi destek tedaviler uygulanmaktadır.
(Virüsün mikroskobik görüntüsü )
▪https://www.medikalakademi.com.tr/ebola-nedir-nasil-bulasir-belirtileri/