4 Eylül 2018 Salı

Unknown

Şarbon (Antraks) Nedir?

Şarbon (Antraks) Nedir?


Şarbon, (antraks) toprakta bulunan bir bakterinin sebep olduğu ve otçul hayvanlardan insanlara bulaşan ciddi bir hastalıktır. Daha çok sığır, koyun ve keçi gibi hayvanları etkiler. Fakat hasta hayvanlara ve ürünlerine temas eden insanlara da bulaşır, kısa süre içinde teşhis edilip tedavi edilemezse ölümcül bir halde alabilir. Hastalığın insanlardaki seyri şarbon mikrobunun vücuda nasıl girdiğine bağlı olarak değişir. Şarbon bakterisi deri, akciğerler veya sindirim sistemi yoluyla vücuda girebilir. Belirtileri hastalığın bulaşma şekline göre değişir; cilt yaraları ve kara çıban, kusma veya şoka görülebilir. Tüm şarbon türleri sonunda vücuda yayılabilir ve zamanında tedavi edilmez ise ölüme neden olabilir. Şarbonu önleyen aşı vardır ancak yüksek risk grubunda olan kişilere yapılır. Şarbon bakterisi biyolojik silah olarak kullanılabilmektedir.








Şarbonun ilk aşısı 1881 yılında Pasteur tarafından üretilmiştir. Şarbona neden olan Bacillus antracis bakterisi çok dayanıklıdır ve rutin kullanılan dezenfektanlara dirençlidir. Hastalığa, hasta hayvan ile temas, hastalıklı etleri yemek ya da şarbon sporlarını solumak neden olur. Hastaların %95'inde deri şarbonu görülür.Deri şarbonunda halk arasında kara çıban da denir.Şarbonlu olan etlerin yenmesi ile bağırsak şarbonu oluşur,ölüm oranı yüksektir.

Şarbon Nedir?


Şarbon, bacillus anthracis olarak bilinen gram-pozitif, bakterilerin neden olduğu ölümcül bir enfeksiyon hastalığıdır. Bakteriler toprakta doğal olarak bulunur  özellikle inek, koyun gibi otçul hayvanları etkiler. Şarbon bakterisi insanlara enfekte olan hayvanlar veya onların ürünleri (et, süt vb) ile temas sonucunda bulaşır. Şarbon bakterisi çok dayanıklıdır, 140 °C derece gibi yüksek sıcaklıkta bile 30 dakika bekledikten sonra ölür, toprak ve suda 60 yıl boyunca canlı kalabilir. Nadir görülen bir hastalıktır ama tedavi edilemez ise ölümcül olabilir.


Biyolojik silah yapımında en çok kullanılan bakterilerden biridir.Solunum yoluyla alındığında hızla ölüme yol açar. Yaygın olarak Güney Amerika, Afrika ve Asya’daki tarım alanlarında görülür. Türkiye’de de kontrolsüz hayvan ithalleri sonucunda görülmeye başlanmıştır.


Şarbon neden olur,neden bulaşır?

Şarbon insandan insana soğuk algınlığı veya grip gibi bulaşmaz, deriden temas sağlanarak bulaşabilir. Şarbon hastalığına neden olan bacillus anthracis oksijenli solunum yapan, hareketsiz ve sporla çoğalan bir bakteridir. Sporlar dış ortamlarda kuruluğa, soğuğa ve ultraviyole ışınlarına ve kimyasal dezenfektanlara oldukça dayanıklıdır.


Deri Şarbonu

Ciltte kesikler oluşan  veya açık yaralara sahip insanlar enfekte olan hayvanlara temas ettiğinde deri şarbonu gerçekleşir. En yaygın görülen şarbon şeklidir ve en az tehlikeli olandır. Özellikle el, kol, yüz ve boyun gibi açıkta kalan bölgelerde sıkça görülür. Bakteri deri içinde depolanarak ciltte kabarcık oluşturur bu süre genellikle 2-3 gündür.








Kaynak:medikalakademi
               What is anthrax?

Unknown

About Unknown -

Scientia vincere tenebras.

Abone Olun :