27 Temmuz 2018 Cuma

Unknown

PARKINSON


Nörobilişsel psikolojik hastalıklar beynin yapısında veya fonksiyonlarında oluşan bozukluklarda meydana gelir.Bu hastalıklar algı,hafıza ve problem çözme gibi bilişsel kabiliyetlerle ilgilidir.
Nörobilişsel hastalıkların ortaya çıkmasında;parkinson,alzheimer ,taravmatik beyin hasarı,alkolü kötüye kullanma ve serebrovasküler hastalıklar örnek oluşturabilir.
Parkinson vücut hareketlerinin koordine biçimde yapılmasında önemli görevi olan dopamin hormonu üreten hücrelerin kaybı ile ortaya çıkar.Hastalığın ilerlemesinde genetik yatkınlık önemli ölçüde rol oynar.
Parkinson hastalığının genel tabiri: hareketlerin azalması, güçleşmesi, yavaşlaması ve kas sertliğinin artması ile karakterize hareket bozukluğu olarak yapılıyor. İstirahat halinde ortaya çıkan, tutulan tarafın hareketi ile geçici de olsa kaybolan, yavaş hızda bir el titremesi de görülüyor. Bu titreme sıklıkla başparmak ve işaret parmağının birbirlerine ritmik sürtmesi olarak ortaya çıkar ve bu özelliği ile ‘'hap yapma'' veya ‘'para sayma'' titremesi olarak adlandırılıyor.
Parkinson hastalarında bazı bulgular hastalığa işaret etmektedir.Bunlar:
·         İlk görülen ve en çok bilinen bulgu titreme ve yavaş hareket etme
·         Hatırlama,karar verme,matematiksel işlem yapmada güçlük çekme
·         Koku duyusunun giderek azalması
·         El yazısında küçülme
·         Kabızlık
·         Baş dönmesi ve bayılma
·         Sessiz konuşma
·         Öne eğilerek durma kamburlaşma
·         Boş gözlerle bakıp durma
·         Kollar ve bacaklarda sertleşme
·         Bir çok psikolojik hastalıkta olduğu parkinsonda da depresyon belirtileri görülebilir.
·         Sinir krizleri de Parkinson hastalarının davanışsal problemidr.
Parkinson hastalığı kural olarak yavaş ilerleyen bir hastalıktır. Beyinde dopamin maddesinin eksikliğine bağlı geliştiği düşünülen bu hastalıkta ilaç tedavisi bu maddenin yerine konma tedavisidir. Uygun tedavi ile hastalığın seyri düzelmiş, hastaların ortalama yaşam süreleri uzamıştır. Hastaların yaklaşık 1/3'i tüm hastalık boyunca tedaviye cevap verip önemli bir kısıtlama olmadan yaşamlarını sürdürürken bir kısmında tedaviye cevap verme zamanla bozulmuş, bir kısmı ise başlangıçtan itibaren tedaviye kötü cevap vermiştir
Son yıllarda parkinson hastalığında cerrahi tedavi tekrar popülarite kazandı. Hastanın ön plandaki yakınmasına göre seçilen beynin hedef bölgelerine yerleştirilen elektrotlar vasıtasıyla uygulanan yüksek frekanslı elektrik uyarısı toplum içinde söylenen adıyla beyin pili en sık yapılan cerrahi tedavi şekli.Teşhisin hemen ardından hasta nöroloji uzmanlarınca yakından izlenmeli, hangi hastaya hangi durumda cerrahi tedavi gerekeceği nöroloji uzmanı tarafından belirlenmelidir.

Unknown

About Unknown -

Scientia vincere tenebras.

Abone Olun :