7 Ekim 2018 Pazar

Unknown

CRE-REKOMBİNAZ


Cre Rekombinaz, loxP bölgeleri (spesifik dna dizileri) arasında genetik rekombinasyonu  katalize eden bir çeşit P1 bakteriyofaj topoizomerazıdır. İlk olarak, P1 bakteriyofajının lizojenik döngüsünde viral genom replikasyon mekanizması olarak keşfedildi. Enzim enerji kofaktörleri gerektirmez ve Cre aracılı rekombinasyon hızlıca substrat ve reaksiyon ürünleri arasındaki dengeyi sağlar.
CRE-LOX SİSTEMİ
Cre-Lox belirli hedef alanlarında gen delesyonları, inversiyonları ve translokasyonlarını  oluşturmak için kullanılabilecek bir sistemdir. Cre/loxP sisteminin önemli bir avantajı sadeliğidir. Bugün yaygın olarak endüktif delesyonları oluşturmak için kullanılmaktadır ayrıca transgenlerin koşullu mutajenezini gerçekleştirmek ve ökaryotik kromozomlara DNA kasetleri eklemek için Cre rekombinaz kullanımı yaygındır. Örneğin deneklerde bir geni işlevsizleştirmek için kullanılabilir. Çoğu durumda, genin sistematik olarak delesyonu, embriyonik olarak ölümcül bir fenotip üretir ve denemeyi işe yaramaz hale getirir, çünkü delesyon etkisi gözlemlenemez. Delesyon işleminin nerede olacağı konusunda temporal ve dokuya özgü kontrolün olduğu bir Cre-Lox sistemi kullanmak gerekir.
Temel olarak, sistemin iki bileşeni vardır: bir enzim, Cre rekombinaz, LoxP bölgeleri olarak adlandırılan spesifik DNA dizilerini tanıyabilir ve birleştirebilir. LoxP bölgesi 34 baz çiftinden oluşur, 8bp ara parça bölgesi ve her biri 13bp uzunluğunda iki kanat palindromik diziler içerir.
Tipik bir loxp bölgesi:
8 bp’lik ayırıcı bölgenin altı çizilmiştir.



A) Moleküler Mekanizma
Nakavt edilmek istenen genin başına ve sonuna Cre rekombinaz enziminin tanıyıp kesebilecegi DNA parçaları (LoxP) eklenir. Cre proteini ifade edildiğinde, bir loxp bölgesinde 13-bp palindromik bölgelere bağlanır ve bir dimer oluşturur. Bu yapıda başka bir loxp bölgesindeki dimere bağlanır ve tetramer oluşturur. İplikler Cre proteini ile kesilir ve DNA ligaz ile yeniden birleşir.
B) Yönlü LoxP Dizileri
LoxP dizisinin yönlendirilmesi önemlidir, çünkü Cre'nin bir delesyon, inversiyon veya translokasyon oluşturup oluşturmayacağını belirler. Aynı yönde iki loxP sitesi tarafından çevrili herhangi bir DNA dizisi eksize edillir (çıkarılır). LoxP bölgeleri ters yönde yönlenmişse, Cre bir inversiyon oluşturur. LoxP bölgeleri farklı kromozomlarda lokalize olmuşsa, Cre rekombinasyonu bir translokasyon oluşturur.
 ÖRNEK ÇALIŞMA
Örneğin Cre-Lox sistemine sahip fareler elde etmek istersek, Cre rekombinaz (Cre fareleri) içeren fareler üretmemiz gerekir. Genel bir promotör veya dokuya özgü bir promotör çalışmalarda kullanılır. İndüklenebilir Cre, indükleyici bir ajan uygulandığında yalnızca işlevsel olarak modifiye edilmiş bir Cre formuna sahip olur. Çiftleştirilecek diğer farede değişiklik yapmak istenilen hedef gene veya ilgili bölgeye komşu loxP bölgelerine sahip olmalıdır (Floxed fare). Cre-Lox sistemine sahip fareler elde etmek için Floxed fare ile Cre fare çiftleştirilir.

·      Cre rekombinaz, böbreğe özgü bir organizatörün kontrolü altında ifade edilir (sol), hedef genin önemli bir ekzonu vardır ve intronlarda iki loxP bölgesi bulunur(sağ). Böbrekte, Cre rekombinaz ifade edilir, loxP bölgeleri arasındaki DNA dizisi kesilir ve gen inaktif hale gelir (sol). Diğer tüm dokularda, Cre ifade edilmeyecek ve gen aktif kalacaktır. (sağ)
SONUÇ
Genetik mühendisliğinin, farelerde böbrek sağlığı ve hastalığı ile ilgili spesifik gen ürünlerinin rolünün değerlendirilmesinde yararlı bir araç olduğu kanıtlanmıştır. Cre / loxP sistemi belirli doku veya hücre tiplerinde hedef geni sınırlamak için en çok kullanılan stratejidir. Böbreğe özgü hedeflemenin başarısı farklı Cre transgenik hatların kullanılabilirliğine ve soya özgü DNA eksizyonuna bağlıdır. Günümüzde böbreğe özgü diziler taşıyan cre fareler bulunmaktadır bunlar potansiyel olarak böbrekte bulunan diğer yapılara ait (proksimal tüp vb.)  gen dizilerinde değişiklik oluşturmaya olanak verir. Nakavt edilen genin yol açtığı problemler normal şartlarda vücudun nasıl çalıştığı konusunda ipuçları verir.
Son yıllarda, yeni teknikler bize organogenezi düzenleyen genetik programın ana hatlarını gösterdi ve çeşitli sinyal molekülleri, büyüme faktörleri, reseptörler, transkripsiyon faktörleri ve hücre dışı matris bileşenleri için roller önerdi. Örneğin Cre/LoxP stratejisini kullanarak böbrek oluşumu için gerekli olan ve böbreğe özgü olayların oluşmasında rol alan sinyal molekülleri, büyüme ve transkripsiyon faktörleri ve hücre zarı reseptörleri genlerini hedef alıp düzenleyebiliyoruz.
Formun Üstü
Formun Altı


https://www.quora.com/How-does-Cre-Lox-recombination-work
https://openi.nlm.nih.gov/detailedresult.php?img=PMC3615609_acb-46-19-g001&req=4
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26104563
https://www.neb.com/products/m0298-cre-recombinase#Product%20Information

MERT DURMUŞ



Unknown

About Unknown -

Scientia vincere tenebras.

Abone Olun :